fredag, 9 juni, 2023

Vägledning till bibelmeditation – En övning

Vägledning till bibelmeditation – En övning

juli 9, 2020 Publicerad av Kommentarer inaktiverade för Vägledning till bibelmeditation – En övning

Här kommer en vägledning till dig som vill göra en bibelmeditation.

· Sök upp en ostörd plats, ditt rum, kapellet eller en någonstans utomhus. 

· Sätt dig bekvämt och bli stilla under några minuter. 

· Börja med att tacka Jesus för Hans närvaro: Gud är inte långt borta från någon enda av oss. Ty i Honom är det vi lever rör oss och är till (Apg. 17:27) Be om att Hans Helige Ande ska öppna dig för Ordet och leda dig. 

· Läs bibeltexten lugnt och sakta minst ett par gånger, gärna högt för dig själv. Försök att lägga händelseförloppet, huvudpersonerna och nyckelorden på minnet. 

· Lägg ifrån dig texten och slut ögonen. Försök att för ditt inre spela upp händelsen, samtalet och skeendet igen. Lev dig in berättelsen och föreställ dig gärna att du är med på ett eller annat sätt, vid sidan av, på lite avstånd eller alldeles i närheten, kanske som en av huvudpersonerna. Vad händer? Använd alla dina sinnen, lyssna samtalet, till ljud och röster, se på ansiktsutryck och kroppsspråk, hur är atmosfären och stämningen? Vem identifierar du dig med i berättelsen? 

· Bli kvar i texten/berättelsen. Stanna inför det som berör dig. Det kan vara bara ett ord eller en mening, en känsla, en tanke, släpp det 

andra. Samtala så öppet och ärligt som du kan med Jesus om de tankar och känslor som väckts hos dig. Låt bönen vara fri och ocensurerad. Som en vän talar till en annan. Hur har Guds ord rört vid dig? Har det lämnat dig oberörd? Finns det delar som blivit särskilt levande för dig eller teman som rört vid längtan eller behov hos dig? 

· Bli kvar i stillheten och vila i tystnaden. Tillbe Jesus, Han som omsluter dig på alla sidor och är närmare dig än ditt eget hjärta. 

· Om du vill, ta efteråt några minuter och skriv ner de tankar, känslor och frågor som övningen väckt hos dig.%d bloggare gillar detta: