tisdag, 9 augusti, 2022

Månadens andakt: Julförberedelse
”Vi kan inte kartlägga Guds hemliga arbete i evigheten, bara ta till oss de löften Gud ger till oss i tiden.”

Månadens andakt: Julförberedelse

december 2, 2019 Publicerad av Kommentarer inaktiverade för Månadens andakt: Julförberedelse

Text: Hans Lindholm

Hör du till dem som blir stressade av alla förberedelser inför julen? Om du hinner, är du välkommen att stanna upp inför de förberedelser som Gud gjort för att vi ska kunna fira en god jul. Vi kan inte kartlägga Guds hemliga arbete i evigheten, bara ta till oss de löften Gud ger till oss i tiden.

Efter syndafallet förbannar Gud ormen, som förde in döden i världen. Den hugger alla människor i hälen men ska få sitt huvud krossat av kvinnans avkomma. Ett oerhört löfte för alla ormstungna.

Det gamla barnlösa paret Abraham och Sara blir lovade att få ättlingar, talrika som stjärnorna på himlen. Allt genom att löftessonen föds mot alla odds, när alla mänskliga möjligheter är uttömda. Genom en av deras ättlingar föds den stora välsignelsen in i världen.

Kung David får löftet att en ättling till honom ska sitta på tronen för all framtid. Det ser mörkt ut när kungadömet upphör efter att de flesta kungarna övergett sin Gud. I den avhuggna kungaätten ska en annorlunda kung födas; han kallas och är Davids son.

Profeter ser in i en framtid där nya möjligheter öppnas. Jesaja profeterar om den unga kvinnan som ska föda en son som är Gud med oss. Det barnet är ett stort ljus som lyser över mörkrets land, där ångest råder. På det Barnets axlar vilar frihetens välde. Där är glädjen stor och man utbyter gåvor.

Vid ungefär samma tid ser profeten Mika en härskare komma från den obetydliga byn Betlehem, som ”råkar” var kung Davids födelseort. Där ska den utvalda kvinnan föda sin son, som ska vara en herde som ger folket trygghet.

Ängeln Gabriel blir sänd från Gud med ett budskap till en ung flicka i staden Nasaret. Flickan heter Maria. Hon får det unika uppdraget att föda den Högstes son. Vi tänker särskilt på henne den sista söndagen i vår förberedelsetid inför julens under, fjärde söndagen i advent.

När tiden är inne sänder Gud sin son, född av denna kvinna. Han delar våra villkor och spränger alla bojor inifrån. Vi köps fria till att vara barn åt den levande Guden. Det är värt att fira.

Nu måste jag skynda mig att rensa ut all bråte som hindrar julens Barn att få plats i mitt hjärta. Sedan kan festen börja. Guds son blev människa för att människorna skulle kunna bli Guds barn.

God advent och glad jul!%d bloggare gillar detta: