söndag, 9 maj, 2021

Kärlekens väg

Kärlekens väg

mars 2, 2019 Publicerad av Kommentarer inaktiverade för Kärlekens väg

Text: Ulrica Stigberg, präst i Fryshuskyrkan, Stockholm
Foto: Stefan Källstigen

– Vad skulle du säga om alla lyssnade?
Frågan ställdes av två unga tjejer under Almedalsveckan på Gotland för några år sedan. Teaterregissör Stina Oscarson får frågan och ber att få tänka en stund.
– Självklart. Vi väntar här, svarar tjejerna och tar en kaffe i solen.
En stund senare har de druckit upp sitt kaffe medan Stina Oscarson funderat färdigt och åter står framför dem.
– Det är bara fem ord, det räcker, säger hon och fortsätter med de fem omsorgsfullt valda orden:
– Allting är bara till låns!

Jag har många gånger återkommit till frågan och till svaret som stannade kvar hos mig efter att jag läst det i en krönika av Stina Oscarson i en kvällstidning.
Vad skulle jag säga om alla lyssnade?

Stor fråga.

Men jag skulle börja berätta om Alejandro. Jag skulle berätta om januaridagen 2016. Alejandro och hans lillebror Robin, som just fyllt 15 år, står utanför porten till huset där familjen bor. Plötsligt kommer en person fram och riktar en pistol mot Alejandros huvud. Robin slår undan hans arm och ställer sig framför mannen med pistolen för att skydda sin storebror. Gärningsmannen riktar då istället pistolen mot Robin och trycker av. Alejandro springer för sitt liv och blir träffad med fyra skott i ryggen. Skotten gjorde Alejandro förlamad i benen och är anledningen till att han sitter i rullstol. Hans lillebror Robin blev bara 15 år.

Livet.
Hälsan.
Tryggheten.
Våra nära relationer.
Allting är bara till låns!

Orden blir så påtagligt verkliga då Alejandro och jag möts i Fryshuset där jag är präst, anställd av EFS, en dag i veckan.

Vem som sköt och varför finns det fortfarande inget svar på.

Robin och Alejandro är två av alla de som fallit offer för det meningslösa våldet runt om i vårt land. Men Alejandro och hans mamma Carolina väljer att göra något meningsfullt av det till synes helt meningslösa. I dag kämpar Alejandro och Carolina för förändring. De har startat organisationen ”Fuck Våldet” för att försöka få ungdomar och andra att förstå konsekvenserna av våldet och vägen som leder fram. I bilden står det Alejandro försöker leva efter och som han önskar fler ska praktisera.Vi går nu in i fastan som inleds med fastlagssöndagen som har just temat, kärlekens väg. På fastlagssöndagen börjar Jesus och lärjungarna vandringen mot Jerusalem. Under fastan öppnar vi vårt medvetande för andra människors lidande. Fastan är en tid av eftertanke inför påsk.

Åter till orden som Stina Oscarson valde; Allting är bara till låns. De fem korta orden påminner mig och gör mig ödmjuk och varsam om det som så påtagligt blev mitt att förvalta. Men finns det inte något som inte är till låns? Något att hålla fast vid, som består också bortom ond bråd död, obeskrivlig sorg och saknad bortom sans. Fastan visar på kärlekens väg och leder fram till något som inte bara är till låns.

Så vad mer skulle jag mer säga om alla lyssnade? Jag skulle viska orden för den förtröstan jag strävar mot, de orden jag ständigt stavar på och som jag ber alla mina konfirmander att lära sig utantill.

Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller andemakter, varken något som finns eller något som kommer, varken krafter i höjden eller krafter i djupet eller något annat i skapelsen skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår herre. (Rom 8:38–39)

Amen%d bloggare gillar detta: