söndag, 9 maj, 2021

Månadens andakt: 1000 nya

Månadens andakt: 1000 nya

februari 2, 2019 Publicerad av Kommentarer inaktiverade för Månadens andakt: 1000 nya

Text och bild: Andreas Thornell, EFS missionär Addis Abeba, Etiopien

Jag vaknar upp i ett enkelt lerhus på 3 200 meters höjd. Det hörs fortfarande ingenting från de andra hyddorna i bergsbyn som huserat oss för natten. Den första natten på vår tredagarsvandring i Bale-bergen håller precis på att släppa sitt grepp om oss; fast kylan klamrar sig fortfarande kvar i rummet och jag känner hur alla extra lager av kläder snurrat in sig i alla tjocka filtar som hållit mig varm under den iskalla natten. Jag famlar efter ficklampan bland alla tygerna för att kunna orientera mig i mörkret och påbörja den nya dagen. Det är en av de första dagarna på det nya året och i sängen bredvid ligger min äldsta son och sover.

Jag blir påmind om drömmen jag hade natten innan och känner hur glädje och förväntan vaknar till liv i mitt inre på nytt. Egentligen minns jag bara ett fragment av drömmen. En sekvens och några få ord. Men den korta glimten var en hälsning från himlen som väckte upp nått nytt i mitt inre och gav mig en ny förväntan för det nya året. En vän hade vänt sig om till en annan vän i drömmen och sagt: ”vi har fått tusen nya (konvertiter) det här året!” Det var allt. Ett av alla drömfragment som flyger förbi i ens undermedvetna under nattens timmar. Men det gjorde något med mig.

Jag hade den senaste månaden mest fokuserat på att klara av alla måsten och att avsluta året som varit. Jag hade varit för upptagen med det mest påträngande för att ens hinna börja fundera på vad Herren vill göra under det nya året som redan börjat. Men genom dessa få ord under natten skiftade mitt fokus. Jag blev liksom väckt ur ett autopilotläge och förstod att jag flugit för lågt. Nu insåg jag att Gud, som hade gjort så långt mycket mer än vad jag själv förväntat mig under året som varit, tänker fortsätta sitt verk även i år och faktiskt göra ännu mycket mer

”Tusen” nya hade han sagt. Men jag tolkade inte ordet ordagrant utan mer som en symbolisk siffra som vill säga att Gud kommer göra otroligt mycket mer under 2019 än vad jag själv begriper. När jag började undersöka siffran 1 000 i Bibeln landade jag i ett löfte som jag tror vi får applicera också på de troende bland den folkgrupp vi jobbar med. I Jesaja 60:22 står det: ”Av den minste ska det bli tusen, av den ringaste ett stort folk. Jag, Herren, ska låta det ske snabbt när dess tid kommer.” Vilket underbart löfte att fästa sin tro till! Det är bara Herren själv som kan verka en sådan förvandling bland människor och i samhällen. Och ändå bjuder han in oss att vara med och betyda något för andra människor och för Hans rikes tillväxt.

När du läser det här har redan en månad på det nya året passerat och kanske har du likt jag på berget låtit yttre omständigheter begränsa din rörelsefrihet. Kanske famlar du också efter ficklampan för att hitta fokus och orientera ditt engagemang för Guds rike. Kanske har du likt jag gått på autopilotläge och haft för låga förväntningar på vad Herren vill göra genom dig det här året?

Gud gav mig ett litet drömfragment för att väcka mig ur den sekulära illusionen som jag så lätt glider tillbaka in i och föra mig tillbaka in i Verkligheten där Han är universums Herre. Och han vill höja allas vår förväntan på vad han kommer att göra det här året. Han inbjuder oss att sätta vår tro till hans plan och förmåga. Han ”ska låta det ske snabbt när dess tid kommer.” Han som har sagt att han bygger sin Kyrkan har mycket på gång det här året!

Jag hittar ficklampan där i det mörka lerhuset. Jag krånglar mig ur alla sängkläderna, öppnar dörren och tar min son i handen så att vi tillsammans kan möta den gryende dagen. Vi lyfter blicken upp över bergen och påbörjar åter vårt äventyr tillsammans med Gud.

”Av den minste ska det bli tusen, av den ringaste ett stort folk.”%d bloggare gillar detta: