söndag, 9 maj, 2021

Månadens andakt: Ett rike som överträffar alla förväntningar med häst… åsnelängder

Månadens andakt: Ett rike som överträffar alla förväntningar med häst… åsnelängder

december 3, 2018 Publicerad av Kommentarer inaktiverade för Månadens andakt: Ett rike som överträffar alla förväntningar med häst… åsnelängder

Text: Claes Leverström, präst i EFS Askersund

Det är goda nyheter att Jesus rider in i Jerusalem på en åsna.

När de närmade sig Jerusalem och kom till Betfage vid Olivberget skickade Jesus i väg två lärjungar och sade till dem: ”Gå bort till byn där framme, så hittar ni genast ett åsnesto som står bundet med ett föl bredvid sig. Ta dem och led hit dem. Om någon säger något skall ni svara:  Herren behöver dem, men han skall strax skicka tillbaka dem.” Detta hände för att det som sagts genom profeten skulle uppfyllas: Säg till dotter Sion: Se, din konung kommer till dig, ödmjuk och ridande på en åsna och på ett föl, ett lastdjurs föl.

Lärjungarna gick bort och gjorde så som Jesus hade sagt åt dem. De hämtade åsnan och fölet och lade sina mantlar på dem, och han satt upp. Många i folkmassan bredde ut sina mantlar på vägen, andra skar kvistar från träden och strödde dem på vägen. Och folket, både de som gick före och de som följde efter, ropade: ”Hosianna, Davids son! Välsignad är han som kommer i Herrens namn. Hosianna i höjden!”

Det är goda nyheter att Jesus rider in i Jerusalem på en åsna. Det är goda nyheter, inte minst för att det precis som texten säger uppfyller en av de många Messias-profetior som talar om Jesus. Men det är också goda nyheter för att det var något som talade om för människorna att det rike och den regeringsform han skulle komma att ha inte var av denna världen. Det rike Jesus skulle komma med skulle överträffa allas förväntningar med häst… åsnelängder! Genom att placera sig på ett åsnesto hamnar han i ögonhöjd med människorna som möter honom vid porten i Jerusalem. Det om något säger oss något om hans regeringsform.

Jesus vill se de människor han möter i ögonen, han vill veta vilka det är, och han vill signalera till dem att han inte kommer att styra sitt rike på ett sätt som någon annan före honom. Alla kungar före Jesus har tagit sig makten med strid och med våld. Men Jesus får makten genom att överlämna sig själv. Åsnan är inte det djur den som vill visa sin prakt skulle välja. Men ändå väljer Jesus åsnan till att bära in honom genom portarna till Jerusalem.

Det slog folket med häpnad att deras räddare och konung gick och dog på ett kors – det överraskade hela världen. Men det som såg ut att vara ett nederlag vändes till en triumf. Jesus rike bärs fram på ett sätt som ingen någonsin sett förut.

För Jesus väljer det som i världens ögon inte verkar vara av något värde till att bära sitt rike framåt. Därför är det goda nyheter att Jesus rider in i Jerusalem på en åsna. Precis som han valde en åsna att bära honom in till Jerusalem, så har han valt dig och mig till att bära honom till våra orter.%d bloggare gillar detta: